Tis červený – jedinečná rostlina pro vaši zahradu

30.06.2024

Tis červený (Taxus baccata), známý také jako Taxus communis, je jednou z nejneobvyklejších rostlin, kterou můžete do své zahrady vysadit. Jeho elegantní tvar, husté olistění a výdrž z něj činí cenný doplněk k různým druhům výsadeb.

Tis zaujímá v zahradě jedinečné místo. Správná výsadba tisu červeného znamená, že se tis v zahradě může stát krásným solitérem, součástí zahradního záhonu nebo dokonce plnit funkci živého plotu. Tisy jsou tedy jedinečné, ale často podceňované okrasné stálezelené rostliny. Pojďme se podívat, proč bychom měli do naší zahrady vysázet i okrasné tisy.

Tis červený – jedinečná rostlina pro vaši zahradu


V tomto článku:

1. Historie a význam tisu červeného - výběr tisu jako jedné z rostlin do zahrady

2. Vzhled a vlastnosti - tis na zahradě

3. Podmínky pro výsadby, způsoby výsadby, pěstování a péče o tis červený

4. Využití v zahradě - oblíbené odrůdy tisu

5. Vliv na životní prostředí – jedinečné vlastnosti tisu

6. Choroby a škůdce tisu a ochrana proti nim

7. Tis v kultuře a v symbolice - tis, nejlepší rostliny do zahrady



Historie a význam tisu červeného - výběr tisu jako jedné z rostlin do zahrady

Nejprve se podívejme na historii tisů a na význam těchto rostlin v krajinářské architektuře. Tis červený má bohatou historii a kulturní význam. Tato rostlina byla známá a ceněná již od starověku. Keltové považovali tis za posvátný strom, symbolizující věčnost a nesmrtelnost. Tis byl ve středověku často vysazován na hřbitovech, což zdůrazňovalo jeho spojení s posmrtným životem. Dřevo tisu se navíc díky své tvrdosti a pružnosti používalo k výrobě luků a kuší.

Tis v zahradě našel své jedinečné místo ve vegetaci z různých koutů světa. Přirozeně se vyskytuje v Evropě, jižní Africe a západní Asii. Jako stálezelená a dlouhověká rostlina je oceňován mnoha zahradníky a zahradními architekty. Pěstovatelé si tuto jedinečnou rostlinu natolik oblíbili, že tis má zajímavé odrůdy. Nejoblíbenější odrůdy tisu potěší svým tvarem a barvou a hodí se i k vytvoření živých plotů.

Na zahradě lze kromě tisu červeného najít i tis prostřední.

Historie a význam tisu červeného - výběr tisu jako jedné z rostlin do zahrady

Vzhled a vlastnosti - tis na zahradě

Tis na zahradě je stálezelený strom nebo keř, který může v závislosti na podmínkách pěstování a řezu dosahovat výšky až několika desítek metrů. Tis zpočátku roste jako keř. Vyznačuje se tmavě zelenými, na dotek měkkými jehličnatými listy uspořádanými ve dvouřadých zploštělých růžicích. Jeho koruna je obvykle hustá a pravidelná, což dodává rostlině elegantní vzhled po celý rok.

Jednou z nejznámějších vlastností tisu jsou jeho zářivě červené plody, nazývaný arillus. Plody tisu červeného jsou také jeho ozdobou. Přestože jsou samotná semena jedovatá, dužnaté obaly jsou nejedovaté a jsou atraktivním dekorativním prvkem. Tis je dvoudomá rostlina, což znamená, že samčí a samičí rostliny jsou oddělené. K plodění ovoce musíte mít samčí i samičí rostliny.

Tis na zahradě může být jedinečnou ozdobou a sazenice tisu jsou snadno dostupné. Údržba živého plotu nebo tisu jako solitéra by neměla činit větší problémy, rostliny nejsou nijak zvlášť náročné a péče o tis by neměla činit větší potíže ani začínajícím zahrádkářům.

Vzhled a vlastnosti - tis na zahradě

Podmínky pro výsadby, způsoby výsadby, pěstování a péče o tis červený

Tis červený je výjimečně odolná a všestranná rostlina. Preferuje polostinné nebo stinné stanovište, i když dobře roste i na plném slunci, pokud je půda dostatečně vlhká. Nejlepší je pro něj úrodná, propustná a dobře odvodněná půda s mírně kyselou až neutrální půdní reakcí. Tis je také odolný vůči znečištění ovzduší, díky čemu je ideální pro pěstování v městských podmínkách. Tisy jsou tedy odpovědí na problém stinných stanovišt, jelikož jako málokterý exemplář lze jej vysázet i do stínu.

Tato rostlina je na péči poměrně nenáročná. Zdravý růst zajistí pravidelná zálivka v prvních letech po výsadbě a mírné hnojení. Tis dobře snáší řez, což umožňuje jeho tvarování do nejrůznějších tvarů, od jednoduchých živých plotů až po složité postavy a topiary.

Vytvoření živého plotu z tisu červeného

Tis Taxus baccata je ideální pro vytvoření živého plotu díky hustému olistění a schopnosti regenerace po zastřižení. Tato rostlina roste dobře ve stínu a na slunci, preferuje úrodnou, dobře odvodněnou půdu. Důležité je načasování prořezávání vašeho tisu. Řez se nejlépe provádí brzy na jaře nebo koncem léta, přičemž rostliny tedy vytvarujete do požadovaných tvarů. Tis je odolný vůči znečištění vzduchu a suchu, díky čemu je ideální volbou pro vytvoření dlouhotrvajících zelených bariér na zahradě. Tvarování tisu není obtížné.

Důležitost prořezávání tisu je obrovská pro udržení jeho tvaru a zdraví. Podporuje husté olistění a zlepšuje vzhled. Nejlepší je tisy prořezávat na začátku jara nebo koncem léta. To platí jak pro živé ploty z tisu, tak pro solitéry.

Nejlepší čas na výsadbu tisu

Nejlepší dobou pro výsadbu tisu je časné jaro nebo podzim. Jarní výsadba, dříve než rostlina začne bujně růst, jí umožní dobře se zakořenit před letními horky. Na podzim, po opadu listů, má tis čas před zimou vyvinout kořenový systém. Vyhněte se výsadbě během horkého nebo mrazivého počasí. Před výsadbou se vyplatí půdu dobře připravit, zajistit její vhodnou strukturu a vlhkost. Vhodné podmínky při výsadbě tisu zajistí lepší růst rostliny.

Nůžky na trávu a keře - Baumax

Využití v zahradě - oblíbené odrůdy tisu

Tis červený je mimořádně všestranný a na zahradě se dá využít mnoha způsoby. Jako solitér je působivým středobodem větších zahrad. Lze jej vysazovat i ve skupinách a vytvářet tak husté živé ploty, které účinně chrání před větrem a hlukem. Díky své schopnosti regenerace po prořezání je tis ideálním materiálem pro tvorbu přesných živých plotů. Nejlepší dobou pro prořezávání tisu bude časné jaro nebo pozdní léto.

Tis červený se skvěle uplatní také na skalkách a jako hrnková rostlina na terasách a balkonech. V méně příznivých podmínkách, jako jsou stinné kouty zahrady, může tis dodat zelenou, živou strukturu a vyplnit místa, kde by jiné rostliny nemusely přežít.

Nenáročná péče o tis červený z něj dělá jedinečnou rostlinu na zahradě.

Využití v zahradě - oblíbené odrůdy tisu

Vliv na životní prostředí – jedinečné vlastnosti tisu

Tis červený má také pozitivní vliv na životní prostředí. Jeho husté olistění poskytuje úkryt mnoha druhům ptáků a hmyzu. V zimě, kdy ostatním rostlinám opadají listy, je tis důležitým zdrojem úkrytu a potravy pro zvířata. Navíc díky své schopnosti čistit vzduch od škodlivin přispívá tis ke zlepšení kvality ovzduší, což je zvláště důležité v městských oblastech. Husté tisy také poskytují ideální bariéru proti hluku a znečištění. Zapomenout nelze ani na estetický vzhled tisu.

Vliv na životní prostředí – jedinečné vlastnosti tisu

Choroby a škůdce tisu a ochrana proti nim

Přestože je tis červený odolná rostlina, existují některá ohrožení, která mohou ovlivnit jeho zdraví. Dejte si pozor na škůdce, jako jsou mšice a svilušky, které mohou napadnout mladé výhonky. Pravidelné sledování rostliny a používání vhodných přípravků na ochranu rostlin pomůže těmto problémům předcházet a bojovat s nimi.

Jednou z nejdůležitějších hrozeb ze strany tisu je jeho toxicita. Všechny části tisu, kromě dužnatých obalů semen, jsou jedovaté pro lidi a zvířata. Z tohoto důvodu byste se měli vyvarovat výsadbě tisu na místech, kam mají přístup děti a domácí mazlíčci. Tis dvoudomý lze vysadit na zahradě, oddělit jej od řady jiných keřů a rostlin, čímž se rostliny udrží mimo dosah dětí a zvířat.

Choroby a škůdce tisu a ochrana proti nim

Tis v kultuře a v symbolice - tis, nejlepší rostliny do zahrady

Tis červený zaujímá v kultuře a v symbolice odedávna důležité místo. V keltské mytologii byl symbolem nesmrtelnosti a znovuzrození. V křesťanství byl tis často vysazován na hřbitovech, aby symbolizoval věčný život. Jeho přítomnost v literatuře a umění také dokazuje jeho hluboké kořeny v evropské kultuře. To vše znamená, že tis dokáže vytvořit nejen krásnou zahradu, ale i tajemný prostor.

Zajímavostí je, že Vilémovický tis, rostoucí ve Vilémovicích u Ledče nad Sázavou je nejstarším stromem v Česku a zároveň i nejstarším tisem v Evropě.

Tis červený je rostlina s mimořádnými estetickými a funkčními hodnotami. Jeho elegantní tvar, husté olistění a schopnost přežít v různých podmínkách z něj činí cenný doplněk každé zahrady. Ať už se používá jako solitér, živý plot nebo skalka, tis červený dodává zahradnímu prostoru prvek nadčasové elegance a odolnosti. Jeho přítomnost v zahradě není jen záležitostí estetiky, ale také ekologických výhod, které přispívají k vytváření zdravějšího a udržitelnějšího prostředí. Proto stojí za zvážení zasadit si tuto jedinečnou rostlinu do své zahrady a užívat si její krásu a všestrannost po mnoho let.

Zpět