Uspořádání kuchyňského nábytku - osvědčené metody pro funkční interiér
Uspořádání nábytku v kuchyni je nesmírně důležité, jelikož výrazně ovlivňuje ergonomii, estetiku a pohodlí uživatele. Je velmi důležité zavěsit kuchyňské skříňky v pohodlné vyšce pro ty členy domácnosti, kteří kuchyň nejčastěji využívají, prakticky a promyšleně uspořádat úložný prostor skříněk a hlavně - dodržet způsob uspořádání kuchyně na základě pracovního trojúhelníku. Tato metoda popisuje udržování vhodných vzdáleností mezi třemi nejdůležitějšími kuchyňskými body, tedy mezi lednicí, dřezem a sporákem. Pracovní trojúhelník a zřetelné rozdělení zón v kuchyni jsou dvě nejdůležitější techniky, kterými by se měl řídit každý interiérový designér při plánování kuchyně.
Než se rozhodnete pro nákup kuchyňského nábytku a konkrétních domácích spotřebičů, přečtěte si náš článek, díky kterému se v konečné fázi plánování budete snadněji rozhodovat, navrhněte si kuchyň dle pravidel ergonomie a také zároveň vizuálně atraktivním způsobem. Stačí se seznámit s některými z nejběžnějších dispozičních řešení nábytku a naplánovat si vhodnou posloupnost montáže jednotlivých prvků, abyste vytvořili dokonalé a praktické řešení, které se vám i vašim blízkým bude líbit po mnoho let.
V tomto článku:
1. Uspořádání nábytku v malých kuchyních
2. Ergonomie ve velké kuchyni
3. Kuchyně do tvaru L
4. Kuchyně do tvaru U
Uspořádání nábytku v malých kuchyních
Praktické rozmístění nábytku je mnohem jednodušší uspořádat ve velké místnosti, ale to neznamená, že moderní kuchyně jsou pouze velké kuchyně. V malých prostorech můžete použít mnoho ergonomických řešení a uspořádat kuchyňské vybavení optimálně podle prostoru, který máte. Nejčastějším řešením, které používají majitelé malých kuchyní v panelových bytech, je instalace všech kuchyňských skříněk v jedné linii podél vybrané stěny. Bohužel takové rozmístění nábytku mírně narušuje použití principu pracovního trojúhelníku, nicméně stačí umístit kuchyňský nábytek v odpovídající vzdálenosti, tedy maximálně 30 cm mezi nejdůležitějšími zónami. Je důležité umístit chladničku co nejblíže ke vchodu, sporák do nejvzdálenějšího místa a dřez umístit doprostřed obou zón. Usnadníte si tak činnosti jako jsou: vybalování nákupu, řezání, vyhazování odpadu do odpadkového koše a vaření. Nezapomeňte však mezi lednici a sporák umístit kuchyňské skříňky s vyhrazenou pracovní deskou, na které budete moci připravovat pokrmy.
V prostorné kuchyni je uspořádání spotřebičů mnohem jednodušší než na malé ploše, mezi pracovními deskami by však měla být dostatečná vzdálenost, která usnadní provádění základních činností. Ve velké kuchyni je velmi snadné zapomenout na základní principy ergonomie, kvůli velkému aranžérskému potenciálu. Ovšem kuchyňské pracovní desky je potřeba umístit co nejblíže k lednici a sporáku. Pracovní deska u sporáku usnadňuje krájení a přípravu pokrmů s přímým přístupem k hrncům stojícím na sporáku. Ve velkých kuchyních se můžete rozhodnout pro mnoho kombinací a uspořádání.
Kuchyňské sestavy lze umístit na jedné stěně a na boční či protější stěně. Kuchyně spojené s obývacím pokojem mívají ostrůvky, na které se montují spotřebiče jako indukční varná deska, sporáky s varnou deskou a digestoř. Pracovní deska sousedící s varnou deskou tvoří pracovní plochu a dává spoustu volného prostoru pro usnadnění vaření.
Ve velké kuchyni by zóny vaření, mytí a přípravy jídla neměly být příliš daleko od sebe. V případě velkých prostorů se tyto pravidla často nedodržují, ale při vaření nebo ukládání věcí zpět do skříněk byste mezi každou zónou neměli udělat více než dva kroky. Vysoké stropy ve velkých kuchyních umožňují namontovat kuchyňská čela skříněk až ke stropu. Při navrhování takového řešení nezapomínejte na věci, které používáte každý den, abyste je umístili na dosah rukou. Stoupání na židli za účelem vyndání jídla nebo talíře ergonomii místnosti určitě nezvýší. Přizpůsobení obou skříněk a dalších kuchyňských spotřebičů výšce a počtu osob současně užívajících kuchyň jistě zvýší komfort a funkčnost používání zařízení.
Mimořádně oblíbeným aranžerskym řešením je uspořádání nábytku do tvaru písmene L, které naznačuje uspořádání zařízení podél dvou stěn. V tomto typu kuchyně do L by měl být sporák vždy umístěn na kratší stěně a lednice na delší stěně. V kuchyních ve tvaru "L" se skvěle hodí praktické rohové kuchyně, které umožňují využít maximální prostor místnosti. Rohové skříňky umožňují vytvořit další pracovní desku, která se nejčastěji využívá jako místo pro kávovar, varnou konvici nebo chlebník. V takto uspořádané kuchyni nikdy nestavte do rohu sporák nebo dřez. V takové kuchyni je dobré umístit kuchyňské spotřebiče dál od sporáku a lednice, aby pracovní desky sousedící s těmito dvěma zónami mohly zůstat prázdné a vhodné k použití při vaření a přípravě jídla. Stůl a židle do kuchyně s takovou zástavbou najdou své místo na opačné straně kratší zástavby. Pokud vaše kuchyně není velká a plánujete dispoziční řešení ve tvaru L, můžete se rozhodnout pro kulatý stůl, který zabere o něco méně místa a do malého prostoru se jistě bude hodit. Do takové kuchyně je vhodné umístit horní a dolní skříňky, protože uspořádání do L umožňuje používat jak spodní části nábytku, tak skříňky zavěšené na úrovni zraku.
Kuchyně do tvaru U
Kuchyňské zástavby do tvaru U se vyznačují protilehlým uspořádáním nábytku podél dvou delších stěn s třetí zónou spojující protilehlé pracovní desky. Nábytková čela a samotné kuchyňské skříňky hraji hlavní roli v takové kuchyni. Kuchyně do tvaru U umožňuje montáž velkého množství horních a spodních skříněk, což dává skvělé možnosti pro uložení domácích potřeb, nádobí a dalších produktů. Tento typ zástavby dokonale kombinuje tři nejdůležitější zóny, z nichž každou lze plánovat v jiné části „U“ systému. V takové kuchyni je nejlepší instalovat lednici na opačnou stranu než sporák, přičemž dřez a odkapávač na nádobí by měly být umístěny na kratší části spojující protilehlé zástavby.
Typ kuchyně do tvaru U se skvěle hodí do prostorných, světlých kuchyní s oknem. Nejčastěji se prostor s dřezem nachází pod samým oknem, takže při mytí nádobí máte výhled do zeleně za oknem. Při zařizování takové kuchyně pamatujte na to, že závěsné skříňky by měly být namontovány tak, abyste snadno dosáhli k jejich obsahu. Spodní skříňky by naopak měly být vybaveny zásuvkami nebo výsuvnými Cargo systémy. Tak velké množství skříněk, jako je v kuchyních do tvaru U, musí usnadňovat využití jednotlivých zón a výsuvné části nábytku jsou řešením, které tento proces usnadňuje. Do polic a skříněk nad úrovní vašeho dosahu by měly být uložený prvky, které používáte nejméně. Jídelní a kuchyňské stoly v takovém uspořádání by měly být umístěny uprostřed, nebo pokud je kuchyně spojena s obývacím pokojem – v jídelně.
NECHTE SE INSPIROVAT!
Jaké židle zvolit k černému stolu | |
Jak ozdobit stůl na Štědrý večer? | |
Kuchyně na míru - modulární nábytek nebo sestava? |