Způsob, na relaxační koupel – jaká vana je nejlepší ke koupání?

25.08.2024

Relaxační koupel je jednou z nejpříjemnějších forem relaxace po dlouhém dni plném stresu a povinností. Výběr správné vany pro koupel může výrazně ovlivnit kvalitu zážitku z koupání. Existuje mnoho typů van, z nichž každá má své jedinečné vlastnosti a výhody. Vyplatí se vědět, na co si dát pozor, abyste si vybrali vanu, která splní vaše očekávání a poskytne skutečně relaxační koupel.

V první řadě je klíčovým krokem stanovení vašich individuálních preferencí a potřeb. Vážíte si hlubokého ponoření do vody, nebo dáváte přednost sprchování? Možná vám záleží na hydromasážních funkcích nebo minimalistickém designu vany? To je jen několik otázek, které byste si měli položit, než začnete hledat ten správný typ vany.

Způsob, na relaxační koupel – jaká vana je nejlepší ke koupání?


V tomto článku:

1. Relaxační koupel ve vhodných podmínkách

2. Vana ideální pro relaxaci - materiály, které podporují relaxaci

3. Technické aspekty van, tedy příjemná koupel ve vaně s příslušnými funkcemi

4. Tipy na relaxační koupel



Relaxační koupel ve vhodných podmínkách

Výběr vany do koupelny je důležitý. Samozřejmě byste se měli zaměřit především na to, jaká velikost výrobku se do vaší koupelny vejde a jaký model se bude nejlépe hodit ke stylu aranžmá koupelny. Tyto dva aspekty asi výběr zúží, ale předpokládáme, že možností bude stále hodně – nabídka van je opravdu široká. Stojí za zvážení, který model bude pro přípravu relaxační koupele nejlepší.

Klasická obdélníková vana bez doplňkových funkcí je nejčastější volbou našich zákazníků. To je ideální řešení pro lidi, kteří oceňují jednoduchost a tradiční vzhled. Mnoho lidí stále oceňuje relaxační účinek teplé koupele v běžné vaně. Relaxační koupel ve vaně jednoduchého tvaru může být se správnými doplňky úžasným zážitkem – ale o tom si napíšeme trochu níže.

Volně stojící vany jsou naopak elegantním a stylovým řešením, které se může stát ústředním bodem vaší koupelny. Jsou k dispozici v různých tvarech a velikostech, což vám umožňuje přizpůsobit je vašim estetickým preferencím. Volně stojící vana, ideální pro relaxaci, je skutečným synonymem luxusu a je často vybírána do SPA koupelen nebo glamour koupelen.

Pokud sníte o relaxační koupeli, která také pomůže uvolnit svalové napětí, může být hydromasážní vana skvělou volbou. Díky vodním tryskám, masážním proudům vzduchu a programům nastaveným pro různé druhy masáží dokáže taková vana poskytnout opravdovou relaxaci.

Jaké další varianty jsou k dispozici? Rohové vany jsou jako stvořené pro lidi, kteří chtějí ušetřit místo v koupelně, ale zároveň si chtějí užít příjemnou koupel. Toto řešení kombinuje funkčnost s elegantním designem.

Důležitý při jejím pořízení je nejen tvar vany, ale také rozměry vany. Jakou velikost vany si vybrat? V první řadě se při výběru vany vyplatí věnovat pozornost tomu, jak velký prostor v koupelně máte, a vanu pak vybrat podle výšky členů vaší domácnosti. Aby byla vana pohodlná, je také dobré zvolit nejen délku vany, ale také vybrat vanu s odpovídající hloubkou.

Relaxační koupel ve vhodných podmínkách

Vana ideální pro relaxaci - materiály, které podporují relaxaci

Výběr materiálu vany je důležitý jak z hlediska estetického, tak i z hlediska životnosti vyrobku. Akrylátové vany jsou lehké, nenáročné na údržbu a dostupné v různých tvarech. Ocelové vany jsou pevné a odolné proti poškození, litinové vany jsou těžké, ale mají výborné tepelné izolační vlastností.

Relaxační koupel si můžete dopřát v kterékoli z těchto van, ale stojí za to věnovat pozornost tomu, že akrylátové vany se rychleji zahřejí, ale také se v nich rychleji ochladí voda. Akryl je také nejteplejší materiál na dotek. Litinové vany se mohou zprvu zdát studené, ale dlouhá koupel v takové vaně nevyžaduje dolévání horké vody. Materiál také často určuje cenu – akrylátové vany budou mnohem levnější než ocelové nebo litinové.

Pokud hledáte vanu s trochu jinou estetikou, možná budete chtít pořídit si bílou keramickou vanu nebo dřevěnou vanu. Takové materiály dodávají koupelně přírodní, rustikální charakter a jsou ideální pro aranžmá v ekologickém stylu.

Jak vybrat tu nejlepší vanu? Rozhodně byste měli věnovat pozornost svým potřebám a vlastnostem různých modelů van. Pokud máte rádi dlouhé koupele, bude litinová vana skvělým řešením. Jakou vanu zvolit pro solnou koupel? Obvykle takové koupele trvají 20 - 30 minut, takže postačí akrylátová vana. Správná koupě znamená příjemnou relaxaci ve vaně, proto je výběr pohodlné vany tolik důležitý.

Vana ideální pro relaxaci - materiály, které podporují relaxaci

Technické aspekty van, tedy příjemná koupel ve vaně s příslušnými funkcemi

Pro vytvoření příjemné atmosféry při koupání si můžete vybrat vanu s LED podsvícením. Jedná se o efektivní řešení, které umožňuje vytvořit v koupelně jedinečnou atmosféru.

Za připomenutí stojí i technické aspekty, jako je kapacita vany, montáž a dostupnost vanové baterie. Při výběru hydromasážní vany se vyplatí věnovat pozornost počtu trysek a typu dostupných programů hydromasaží.

Pokud je vana v jediné koupelně v domě, je možné, že bude sloužit i jako sprchový kout. V takovém případě se vyplatí zvolit takový model vany, do kterého je snazší nainstalovat sprchový závěs nebo zástěnu.

Technické aspekty van, tedy příjemná koupel ve vaně s  příslušnými funkcemi

Tipy na relaxační koupel

Kvalitní volně stojící vana, ideální pro relaxaci, nebo snad jednoduchá klasická vana, ve které se dá pohodlně relaxovat? Volba je individuální! V našem obchodě najdete kromě samotných van i chytré nápady na relaxační koupel. Podívejte se, co vše jsme připravili, a odměňte se – díky těmto tipům může být koupání ve vaně opravdu jedninečným zážitkem.

Relaxační koupel s hudbou

Pusťte si klidnou hudbu nebo relaxační hudbu se zvuky přírody, jako je zvuk vln, ptačí zpěv nebo zvuk deště. Vytvoříte tak příjemné hudební či zvukové pozadí. Používejte také aplikace s relaxační hudbou nebo meditacemi, které vám pomohou zklidnit mysl.

Preferujete jinou hudbu? Neváhejte si ji pustit při koupání! Relax ve vaně by vám měl být příjemný, vytvořte si proto pro něj dokonalé podmínky.

Koupání je nejlepší při vhodném osvětlení

Při koupání je důležité rovněž osvětlení. Volte nejen umělé světlo lamp, nástěnných lamp a lampiček, ale také přirozené světlo svíček. Vonné svíčky vytvářejí příjemnou atmosféru a dodávají jemnou vůni - vůně je tolik důležitá při relaxační koupeli. Vyberte si svou oblíbenou vůni, například levanduli nebo jasmín.

Vhodné osvětlení dokáže navést atmosféru klidu. Vypněte zářivé světlo a zvolte teplé, tlumené barvy světla.

Relaxační dechová cvičení a meditace

Využijte koupel jako příležitost k meditaci. Soustřeďte se na svůj dech a snažte se uklidnit svou mysl. Dělejte také relaxační dechová cvičení, jako jsou hluboké nádechy a výdechy, abyste snížili hladinu stresu.

Díky cvičení můžete i z obyčejné koupele udělat velmi relaxační zažitek. Pro dechová cvičení a meditaci se bude hodit pohodlný tvar vany a přiměřená délka vany k výšce uživatele. Na typu vany však až tak nezáleží, na dechová cvičení stačí jednoduchá, ale pohodlná vana.

Koupel s šálkem čaje, horké čokolády nebo knihou

Připravte si šálek oblíbeného čaje nebo horké čokolády. Je to perfektní doplněk do koupele. Relax ve vaně pak bude ještě příjemnější. Teplá nebo horká koupel je především o odpočinku, uvolnění a relaxaci, proto se zaměřte na chut čaje nebo horké čokolády, které máte nejraději a spojujete se s nimi nejlépe.

Kromě nápojů si při koupání můžete číst i knihu. Toto je váš čas, takže si vyberte aktivity, které vás uvolní.

Zpět